antara ip dan bb

14 Jul

Pd pendpt sy mgkin berbeza dgn pendpt orng lain. Sy lebih menyukai bb berbanding ip. Sebelum sy menggunakan phone bb sy jg tlh prnh menggunakn iphone yg sy beli dr sepupu sy sendiri. Memang keterujaan memiliki gadjet yg lain dr teman2 membuatkan sy bngga skjp walhal pd hkikt hr pertama menggunakan iphone sy sentiasa kehabisan kredit yg mn sy adlh pengguna prabayar shj. Merungut dan merasa menyesal tp apakn daya sy sdh membelinya. Selama lbh kurng setahun sy menggunakan ip. Byk jg yg sy pelajari bgaimana menggodek2 segala software iphone.tp skrg sdh lupa.
Pd hr pertama jg sy spt jakun dgn ip tersebut smpai sy cuba mengupdatekn o.s iphone menggunakan i-tunes walhal sdh dipesan oleh spupu sy jgn cuba untuk update krn ip tersebut sdh diJailbreakkan (spy apa2 sim boleh digunakan). Tp sy degil dan tanggunglah akibat sbb x dgr nasihatnya ip tersebut kena Lock.hny sim terpilih shj blh masuk(pd msa itu maxis shj,klu x silap sy). Sy pun cuba membawa ip tersebut ke kedai.mak datuk agak mahal utk unlock semula.sy x jd hntr. Selama lbh 3-4 hari ip tersebut dlm keadaan lock.sy mgmbil keputusn untuk cba mengunlocknya sendiri.ya ternyata cara-cara untuk unlock ip tersebut ada di merata-rata youtube.. Akhirnya sy berjaya jg mengunlockkan ip tersebut.
Dan bermula dr itu sy sdh mula mengetahui segala mcm trick berkaitn ip.segalanya ada dalam youtube. X pyh sush2 antar ke kedai.sy thu pekerja kedai tu pun belajar dr youtube.
satu lg masalah. Ip tersebut terlalu cepat kehabisan tenaga dan terlalu cepat menghabiskn kredit sy. Sy pun cuba memasukkan sim broadband.ya memang boleh.tp apalah guna sy memakai ip klu setakat melayari internet tnp dpt membuat panggilan atau menghantar sms.
Akhirnya sy bkn lagi tuan kpd iphone pabila iphone tersebut telah dibeli oleh orang lain.berbaloi2 jgla menggunakan ip bak kata pepatah x rugi membeli tp menang memakai.
Sy mula menggunakan bb selepas sy membaca status fb sepupu sy jga nk jual bbnya. Sy pun bertanya pdnya knp nk jual bb. Sbb sy percaya padanya sy pun beli bb tersebut.nampak berbeza dengan iphone. nampak lebih klasik. Pandang dan sentuhan pertama sy pd bb memang agak kekok sbb selama ini terbiasa dengan skrin sesentuh yg mna ia berbeza dengan bb. Bb memunya Qwerty pad dan juga trackpad. Tp yg menariknya bg sy.ianya adalah satu kecanggihan yg boleh disamatarafkan dengan ip cuma berbeza pd kadar penggunaan dan ia juga membenarkan apa-apa shj sim dimasukkan. Memandangkan dlm list aplikasi sim tertera 1 servis berkaitan blackberry.sy mencubanya.alangkah terkejut dan gembira hati sy bila dengan hny melanggan rm1 sehari.segala macm boleh digunakan termasuklah spt FB,YM,BBM malah juga boleh melayari internet tanpa perlu risau kredit berkurangan setiap kali melayari internet.
Di tempat kerja, setelah hampir sebulan menggunakan bb.sy bkn berniat mhu menunjuk-nunjuk dengan kwn sekerja yg sy menggunakan bb tp mc ada lg yg cuba mempersendakan sy kononnya segala data sy akn disalurkan d kanada sbb bb menggunakan server trus d kanada.ya itu sy akui. Elo kwn, dulu sy yg p teman ko pegi beli fon.xda pun sy mo bising2 dgn apa yg ko beli. Terserah sy nk pkai fon apa. Itu bukn masalah ko. F** Idiot guys.
Nah sy sdh mki tu orng la.lalalala

Hmm.lepas sy maki orang wlaupun dlm perkataan trus sy hilang idea..aduhhhh. Eh’ siallahhh bak kata dialog Zizan mharajalawak.

Moral of the story : jgn memaki nanti idea lari…

Posted with WordPress for BlackBerry.

3 Responses to “antara ip dan bb”

  1. Nani July 15, 2011 at 7:46 am #

    tu lah pasal bob…. pernah suda aku kacau ip kawan tapi rasa biasa2 ja… paling2 game tapi buat apa juga bergame2… yg aku suka BB ni, dia sgt connecting people… cara guna yg simple dan sempoi…. hanfon paling cool bagi aku…. kiranya bb ni hanfon yang mempunyai fungsi maksimum sebagai telefon…

    • rightcuping July 15, 2011 at 7:55 am #

      Lalalalala. Da jumpa kedai jual torch dengan harga rm1100 (baru) dan sila pkai sim u-mobile cuma rm9 mingguan.semua da boleh surF termasuklah tgk youtube tnpa caj..sila sila silakan

    • rightcuping July 15, 2011 at 7:55 am #

      Aku da follow blogmu guna akaun twitter.follow guna wordpress aku tak tahu..hinsssss..

seychiss laa..:)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: